Kremacja

Kremacja to rodzaj pochówku, który zyskuje coraz większą popularność także w Polsce. Warto znać podstawowe fakty na jej temat.

Rosnąca popularność kremacji w Polsce

Kremacja znana jest człowiekowi już od wieków. W Europie zachodniej i USA spopielanie ciała jest powszechne od ponad 100 lat. W Polsce ten sposób pochówku zyskał większą popularność stosunkowo niedawno, lecz coraz więcej zakładów posiada własne krematoria, gdzie na życzenie rodziny bądź wyrażonej za życia woli zmarłego, możliwy jest pogrzeb z obrzędem spopielania zwłok. Proces jest bezdymny i bezzapachowy.

Przygotowanie ciała do kremacji

Samo przygotowanie do kremacji nie różni się niczym od przygotowania ciała do pochówku tradycyjnego – tym bardziej, że zazwyczaj przed procedurą kremacji następuje pożegnanie Rodziny ze Zmarłym. Większość osób preferuje tradycyjne ubranie, natomiast niektórzy wybierają całun czyli specjalne płótno, w które zawija się ciało Zmarłego.

Ciało składane jest do trumny, która pozbawiona jest elementów ozdobnych – z metalu lub tworzyw sztucznych. Trumny kremacyjne nie są lakierowane, a materiały najczęściej używane do ich wyrobu to drewno, wiklina lub prasowana tektura.

Kremacja to proces, który odbywa się w specjalnym piecu, w temperaturze ok. 800 stopni Celsjusza. Proces ten jest w pełni automatyczny, nadzorowany komputerowo – zaś infrastruktura krematorium spełnia restrykcyjne normy bezpieczeństwa dla ludzi i środowiska naturalnego.

Prochy Zmarłego po kremacji są umieszczane w urnie, po czym przekazuje się je rodzinie wraz z dołączonym świadectwem kremacji.